Offert Dränering

Dränering

Att låta din fastighet genomgå en dränering är en av de viktigaste sysslorna du som husägare måste göra för att undvika fuktskador och mögel. Dränering är ett omfattande arbete och det kräver stora kunskaper för att utföra dräneringen på rätt sätt så att slutresultatet på dräneringen även håller i längden. Vi på Trädgårdsproffsen har lång erfarenhet av dränering och är otroligt måna om vem vi låter utföra arbetet.

Eftersom dränering ofta är ett omfattande arbete rekommenderar vi på Trädgårdsproffsen att ni får en kostnadsfri offert och genomgång i hur processen kan se ut. När det är dags att bygga ett hus är dränering i samband med resterande markarbeten som görs innan husgrunden kommer på plats otroligt viktiga. Dränering görs som sagt för att huset inte ska få problem med fukt och mögel.

Ibland förändras omständigheterna med tiden och en dränering kan komma att behövas på nytt. Om det exempelvis byggs och anläggs runt om i området eller miljön förändras på något vis kan det vara bra att se över en eventuell dränering för att skydda husgrunden ytterligare. Något som även kan förändra förutsättningarna är om det sker tjälskjutning och sättningar. Vi på Trädgårdsproffsen rekommenderar som sagt inte att man gör en dränering själv på grund av den gedigna kunskap som krävs och även den tid det kan komma att behövas. Fyll i formuläret och kom i kontakt med oss för att få en kostnadsfri offert och bättre insyn i hur en dränering går till.

Dränering är ett stort arbete

Husets grund kommer i kontakt med lerjord och vatten kontinuerligt. Något som är väldigt viktigt för huset är stuprännor för att leda bort vatten på ett effektivt sätt men det räcker inte för att skydda hela huset från all skada som kan inträffa och grunden kan ta skada ifall vattnet inte rinner tillräckligt långt bort. Här kommer dräneringen in som ett bra försäkran och är helt enkelt lösningen på att leda bort grundvatten och ytvatten från huset eller ett visst område på tomten.

Hur själva dräneringen i slutändan utförs beror på miljön, marken och självklart ditt hus och dränering kan exempelvis göras genom att ersätta lerjorden med grus för att få regn- och smältvatten att försvinna mer effektivt. Att lägga rörledningar till vattenledningar, lägga rännsten, stenkista eller platonmatta är vanligt förekommande sätt att genomföra dränering.

Platonmatta är en plastmatta som används vid husdränering. Detta är den vanligaste typen av plastmatta som används vid just husdränering. Enkelt förklarat verkar det som en isolering och ett underlag under huset. Det är heller inte ovanligt att det används på insidan eller utsidan av källargrunden och i vissa fall används det även under golvet för att hindra fukt från att ta sig till husets känsligaste delar som till exempel innerväggarna. Isodrän är gjort av polustyrenkulor som sitter ihop med en sorts lim och suger åt sig fukten och leder sedan bort vattnet med så kallat isodränskivor.

Isodrän är väl använt för att dränera husgrunden men även för att isolera husgrund och källare. Dräneringsrör är en väldigt effektiv lösning vid dränering och innebär att rör läggs runt husets grund för att leda vatten vidare till en så kallad dräneringsbrunn.

Förödande att inte dränera!

Om en dränering är nödvändig kan det bli otroliga konsekvenser av att inte få dräneringen gjord. Dränera gör man för att skydda källare, krypgrund, torpargrund eller husgrund mot mögel-, fukt- och vattenskador. Det är dock viktigt att fastställa vad som är problemet och i vissa fall är dränering inte den enda lösningen.

Har du exempelvis fukt i källaren är inte alltid dränering nödvändigt utan kan ofta motverkas genom att ordna en fuktspärr. Det är viktigt att känna till sin fastighets historik och när dränering senast gjordes kan man ofta få fram genom ritningar eller den tidigare ägaren.

Ett hus som haft eller har problem med fukt ska alltid kontrolleras, ofta går det att motverka på enklare sätt om det upptäcks i tid annars är det viktigt att du som fastighetsägare genomför dränering så fort som möjligt. Bra att hålla koll på är om färg eller smuts släpper från källarens väggar eller om till och med golv och väggar känns fuktiga.

Större ansamlingar av vatten kan också indikera på att något inte står rätt till. En enkel riktlinje är att dränering behöver ses över och genomföras ungefär vart 30 år om det inte har setts några tecken tidigare. Vi på Trädgårdsproffsen hjälper dig gärna med detta så fyll i formuläret för att få svar på dina frågor kring just dränering.

Hur går dränering till?

Dränering består av flera olika steg och det är viktigt att dräneringen görs på rätt sätt. Det tar ofta en längre tid och är inget som görs på en dags arbete. Däremot är det olika från fall till fall hur själva dräneringen görs eftersom miljön, marken och själva huset spelar stor roll men även vilket alternativ man väljer som exempelvis isodrän, platonmatta eller dräneringsrör. Det finns många alternativ på marknaden men självklart är det helheten som avgör både pris och tiden för dräneringen.

En dränering i 6 snabba steg!

  • Dräneringen inleds med att gräva upp marken runt huset. Men för att inte underminera huset gör man det successivt.
  • Husgrunden görs ren och kontrolleras efter sprickor. Om det finns sprickor åtgärdas dessa som en process i själva dräneringsarbetet.
  • Grunden isoleras för att värmeisolera och driva ut fukt. Detta görs ofta med Thermisol, Isodrän eller annat märke.
  • Dräneringsledningar, även kallat dräneringsrör, läggs ner vid husgrunden och för bort vattnet.
  • Detta täcks sedan med geotextilduk.
  • Tomten återställs efter grävjobbet och grus används ofta på dräneringsytan som grävts upp.

Använt ROT-avdraget till dränering

Dränering kan vara kostsamt och glöm då inte att du har rätt till ROT-avdrag! Genom oss på Trädgårdsproffsen får du 30 procent avdrag på arbetskostnaden upp till 50.000 kronor per år och person. Det finns otroligt mycket mer som omfattas av ROT- och RUT-avdraget så fyll i formuläret för att få höra mer från oss på Trädgårdsproffsen.
Dränering

Dränering innehåll

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
1Beskrivning
2Län
3Kommun
4Tjänster
5Uppgifter