Vad gör egentligen en arborist?

Det första intrycket är viktigt när man besöker en fastighet eller bostad. Det första dina besökare och gäster möts av är ofta gångar, körvägar, garageuppfart, uteplatser och trappor. Därför är det viktigt att hålla dessa platser välskötta och att man utför stenläggningen på ett bra och snyggt sätt.

Går du i tankarna om att fixa med stenläggning på egen hand? Det finns många saker som du behöver tänka på innan det är dags. Vi på Trädgårdsproffsen kommer ge er tipsen för att lyckas med er stenläggning på bästa sätt.

Trädgårdsproffsens checklista:

Här kommer en kort beskrivning av arboristens vanligaste arbetsuppgifter:

Trädfällning

Att fälla träd är vanligt förekommande och ibland är det en viktig del för naturen. Vissa träd kan vara skadade eller utgöra en risk för närliggande fastigheter, då behöver man ibland fälla träden. Vanligtvis har de flesta träden en naturlig fällriktning som påverkas av trädets lutning. En arborist ser till att trädfällningen går säkert till och att ingen kommer till skada under själva fällningen.

Markfällning

Detta är den traditionella trädfällningsmetoden som man använt sig av i urminnes tider. Arboristen sågar eller skär av trädets stam längst ner och sedan faller trädet till marken. Denna metod kan enbart utföras på träd som inte står besvärligt till.

Sektionsfällning

En sektionsfällning utför man ifall man har svårt att fälla trädet med en vanlig markfällning. Det kan handla om ifall trädet står dåligt till, nära fastigheter eller andra objekt. Vid en sektionsfällning så klättrar arboristen upp i trädet eller så använder man skylift för att ta ner trädet.

Beskärning

Att utföra en beskärning på sina träd kan göras som lämpligast under JAS-perioden som är under juli, augusti och september. Rådgör med en trädgårdsmästare eller arborist innan du beskär dina träd.

Kronrensning

När man gör en kronrensning så innebär det att man tar bort döda och skadade grenar som kan skava och förstöra trädet, på så sätt så minskar man risken för stora fallande grenar och allmänt nedfall från trädet. På så vis får de friska grenarna mer näring och trädet mår därför bättre

Kan man fälla ett träd själv?

Man kan absolut fälla ett träd själv även om man bör vara väldigt försiktig. Man behöver kolla på många olika parametrar innan man ens börjar tänka tanken på att fälla ett träd på egen hand. Om du skall fälla trädet själv så behöver du styra trädets fallriktning genom att såga ett överskär och ett underskär på den sida som trädet skall fall mot. I nästa steg så behöver du lägga ett fallskär från den andra sidan av stammen. Ett tips är att lägga skäret i nivå med underskäret och stoppa ett par centimeter från det undre skäret, sedan slår du in en kil i fällskäret så att trädet faller över gångjärnet.

Vad kostar en arborist

Kostnaden för en certifierad arborist beror givetvis på mång faktorer och man brukar säga att priserna i Sverige idag ligger på mellan 700 till 1500 kronor per timme innan RUT-avdrag. Det vill säga cirka 350 till 750 kronor per timme efter RUT-avdrag. Man behöver även tänka på att det kan tillkomma vissa andra kostnader för exempelvis bortforsling, vedklyvning och stubbfräsning ifall man önskar full service i trädgården.

Kostnaden för en arborist kan givetvis variera beroende på vart i landet du befinner dig och svårighetsgraden på uppdraget. Man kikar även på trädets längd, tjocklek och placering samt risken på arbetet. Det är många parametrar som tas i beräkning innan man kan presentera ett pris för en certifierad arborist per timme.

Är du nyfiken på att se vad en arborist kostar i din region? Fyll i dina uppgifter här hos oss på Trädgårdsproffsen så hjälper vi dig med hela processen. Du hittar hittar oss här.

Varför ska jag använda mig av Trädgårdsproffsen?

Vår tjänst är till för dig som kanske inte vet exakt hur du skall genomföra vissa typer av arbeten eller att du känner att vissa arbeten är för svåra för dig. Vi har samlat landets bästa arborister på ett och samma ställe och erbjuder dig en full service där vi kontaktar dessa och lämnar ut ditt jobb. Arboristen får sedan presentera ett pris per timme för dig och du väljer själv vem du vill använda dig av för jobbet.

Hela processen är ganska simpel, så här går det till:

  • Kund är ute på nätet för att leta efter en arborist

  • Kund hamnar på Trädgårdsproffsen och fyller i sina uppgifter för att få hjälp

  • Trädgårdsproffsen kontaktar kunden och förmedlar sedan vidare jobbet till sina professionella arborister i kundens region

  • Kunden och arboristen kommer överens om ett pris per timme eller fastpris för uppdraget

  • Kunden väljer själv vilken arborist som kunden vill använda sig av

  • Arboristen kommer ut och utför  jobbet på ett säkert och professionellt sätt

 

Trädgårdsproffsen har i många år arbetat med arborister och trädfällare runt om i Sverige. Vår personal har en stor och bred kunskap i dessa ämnen och vi hjälper dig mer än gärna.

Jag vill ändå fälla trädet själv, vad är det värsta som kan hända?

Det är givetvis helt upp till dig om du vill fälla ditt träd på egen hand. Vi rekommenderar dig att alltid tänka på riskerna. Varje år inträffar många hemska olyckor och ett fåtal dödsfall på grund av trädfällningar som gått snett, där man valt att inte använda sig av en certifierad arborist. Trädfällning är farligt att utföra och sätter höga krav på rutin och planering. Många personer tänker inte till innan de skall utföra en trädfällning utan hämtar bara en yxa eller motorsåg och påbörjar trädfällningen då man underskattar faran med ett träd som störtar till marken. Trädgårdsproffsen rekommenderar dig alltid att vara försiktig om du väljer att utföra detta på egen hand och lura inte dig själv – träd är otroligt tunga och får en enorm hastighet när dem faller till marken. Tänk till ordentligt innan du påbörjar jobbet och överväg att anlita en professionell arborist per timme istället. Ta kontakt med oss och få en kunnig trädfällare.

Kan jag beskära mina fruktträd på egen hand?

Det kan man givetvis göra även om vi rekommenderar att man bör veta vad man pysslar med vid en beskärning. En arborist har utbildning för att genomföra dessa typer av jobb på ett varsamt och bra sätt. Man behöver anpassa sin beskärning till trädets form och växtsätt för att få ett friskt och vackert träd. Vanligtvis brukar man anlita en arborist som jobbar med underhållsbeskärning som löpande kommer ut och beskär träden för att få en större mängd fruktved som ger bättre frukt under sommarperioden. Önskar du istället att beskära ditt träd på egen hand så rekommenderar vi dig att läsa instruktioner för hur en beskärning skall gå till och sedan kanske rådgöra med en professionell arborist innan du påbörjar din beskärning. Du vill säkerligen inte förstöra och sabotera ditt fina fruktträd. Ifall du ger ditt träd rätt sorts vård så kan det bli en investering för dig som gör att du sparar stora summor i framtiden. Välvårdade träd är otroligt attraktiva och kan ge din bostad en värdeökning till skillnad mot vanskötsel av träd, det kan snarare dra ner ditt värde på bostaden vid eventuell försäljning. Trädvård kräver i princip alltid erfarenhet och kunskap. Om du önskar komma i kontakt med en arborist som kan ge dig tips och råd inför din beskärning så rekommenderar vid dig att ta kontakt med oss på Trädgårdsproffsen.se. Du kanske till och med överväger att ta hjälp och anlita en arborist för att ta hand om dina träd? Då önskar vi dig varmt välkommen till oss. Du hittar oss här.

Om jag vill anlita en arborist och ta hjälp av er, finns det RUT/ROT-avdrag?

Svar ja, till trädgårdsarbeten som sker i anslutning till ett bostadshus så gäller skattereduktion för trädfällning, stubbfräsning, beskärning och häckklippning. Du kan alltså anlita en arborist och använda dig av skattereduktionen, RUT och ROT.

Kostar det att få en offert av arborister hos Trädgårdsproffsen?

Nej, det är helt kostnadsfritt att få offerter av våra arborister. Den här tjänsten är till för att du skall kunna jämföra pris och få hjälp av professionella arborister med en utbildning i bagaget – allt för ett så säkert jobb som möjligt. Alla privat- och företagskunder som vill ha offert på ett arbete har möjligheten att få 3 offerter av certifierade arborister som står redo att hjälpa till när det som mest behövs. Passa på att skicka in ditt jobb redan idag och investera i din trädgård med våra duktiga arborister!

Lämna ett svar